ОШ "ЉУБИША УРОШЕВИЋ" - Рибаре
ризница знања ...

Фрушкогорски излет ученика ОШ ,,Љубише Урошевић“ издвојеног одељења у Кончареву у организацији Црквеног одбора при Храму Светог Јована Крститеља у Кончареву

Датум: 25. April 2018 12:39 Категорија: Новости

Дана 21.4.2018. у седам часова ученици издвојеног  одељења из Кончарева са својим одељењским старешинама, директором  школе, вероучитељем , лекаром и помоћним радницима упутили су се пут Фрушке горе. Циљ је био да ученици обиђу значајније светиње од укупно 35 ( од којих је 17 активно) колико се налази на Фрушкој гори коју зову Српском Светом Гором.
 Прва посета је била манастиру Хопово. У Хопову се налазе мошти  Светог великомученика Теодора Тирона, а честица његових моштију се налази у Храму Светог Јована Крститеља, у Кончареву.
Потом смо обишли манастир Крушедол. Задужбина деспота Ђурђа Бранковића. Манастир одише духовном културом средњовековне Србије.
 Посебну импресију доживели смо посетом манастиру  Гргетег, из  15. века, задужбина Змај Огњеног Вука ( лоза Бранковића). У манастиру се налази копија Пресвете Богородице Тројеручице чији се оригинал чува на Хиландару. Пажњу су нам посветиле гостопримиве монахиње, које су послале деци разне слаткише.
Последњи од планираних манастира у низу Фрушкогорских бисера био је Велика Ремета. Дотакли смо исконски сјај архитектуре и културно-историјски значај грађевине.
 Излет је заокружен посетом  Сремских Карловаца. Ученици су се окрепили обезбеђеним богатим ланч-пакетима. Са собом су понели вредниости наше традиције и обогатили своја сазнања.  У име ученика  срдачно се захваљујемо Црквеном одбору при  Храму Светог Јована Крститеља у Кончареву.
 
                                                                                                                                                                                                                                                                Директор школе
                                                                                                                                                                                                                                                             Гордана Златановић