ОШ "ЉУБИША УРОШЕВИЋ" - Рибаре
ризница знања ...

Радионица пустовања вуне за ученике и родитеље

Датум: 25. Mart 2017 22:46 Категорија: Новости

Пустовање или филцање вуне је традиционална етно техника прављења тканина много старија од ткања и плетења. Овом техником су се израђивали различити предмети од вуне. Осим одевних предмета правили су се шатори, прекривачи и простирке. Потиче из Азије, а од давнина је присутна и у Европи. Веровало се да предмети од пустоване вуне имају магичну моћ. Како је израда предмета пустовањем физички захтевна, права магија пустовања вуне се састојала у учешћу читаве породице па и заједнице и међусобном зближавању чланова.
У недељи у којој обележавамо Дан школе желели смо да део ове магије пренесемо нашим ученицима и родитељима/старатељима па смо им припремили изненађење и необичан поклон. У сарадњи са Удружењем грађана „Штит“ из Параћина, које се бави подршком осетљивим друштвеним групама и неговањем народне традиције реализовали смо радионицу обуке за ову стару и помало заборављењу вештину.

Дана 23.3.2017. Марија Бабић, председница УГ “Штит“ и Татјана Тубица,  обе наставнице текстилне групе предмета,као и  Марица Николић, чланица удружења, биле су наше гошће и реализаторке радионице пустовања вуне. Са њима су се дружили и правили предмете од вуне ученици нижих разреда наше школе заједно са својим родитељима.
Марија, Тања и Марица од вуне праве шалове, накит, торбе, футроле за мобилне телефоне. Стару гардеробу освеже новим детаљима од филца, а када је превише оштећена оне је прерађују и праве оригиналне креације штитећи тако своју околину. Вуна је еластична и одлично регулише  температуру па њеним коришћењем чинимо добро и свом здрављу. Након уводног теоријског дела о својствима вуне ученици и родитељи су загрејали прсте и дланове и филцање је могло да почне.
Атмофера је била релаксирајућа а ученици и родитељи су сарађивали у савладавању етапа у изради предмета од филца. Присутан је био осећај задовољства после сваког успешног усвајања нове вештине или трика у раду са вуном. Резултат овог поступка је срећа када се готови производ изложи пред присутнима или поклони омиљеној учитељици. После овог искуства свима нам је било јасно како су то наши пријатељи из Параћина осмислили јединствену методу окупационе терапије коју успешно примењују. Своје искуство смо забележи у виду Фото-приче која се налази у ГАЛЕРИЈИ.