ОШ "ЉУБИША УРОШЕВИЋ" - Рибаре
ризница знања ...

23. април – Светски дан књиге и ауторских права

Датум: 23. April 2020 19:28 Категорија: Новости

Светски дан књиге и ауторских права обележава се сваке године у свету, као и код нас, 23. априла, на дан смрти два велика европска писца – Мигела де Сервантеса и Виљема Шекспира.

УНЕСКО је 1995. на Генералној конференцији у Паризу донео одлуку о обележавању овог датума како би се промовисало читање, објављивање књига и заштита ауторских права.

  • Проналажење времена за читање књиге или дугог, информативног чланка из кога ћете нешто научити може бити тешко и напорно. Људи имају склоност ка томе да вреднују ствари према томе да ли им они пружају моменталне и очигледне користи и добробити, и зато избегавају читање. Читање је заиста корисно, пружа нове авантуре сваком новом прочитаном страницом и даје могућност нашег личног усавршавања на много начина.

  • Оно што је овом свету потребно је много више школованих, самосвесних особа са отвореним умом, који су инспирисани и пуни идеја. Читање заиста ствара такве људе, посебно када они читају различите ствари, жанрове и теме.
 
  • Читање је пријатно и корисно, треба само открити који жанрови и теме су прави за сваку особу. Стога, зграбите књигу са полице, неће вас ујести, заправо ће вас учинити још савршенијом индивидуом него што сада јесте.
     
Што се наше познанство с добрим књигама више шири, то ужи постаје круг људи с којима нам је угодно саобраћати. (Лудвиг Фојербах)

Преузето са https://edukacija.rs/https://www.bibliotekaindjija.rs/23-april-svetski-dan-knjige-i-autorskih-prava/