ОШ "ЉУБИША УРОШЕВИЋ" - Рибаре
ризница знања ...

БОЖИЋ

Датум: 05. Januar 2021 22:13 Категорија: Новости


Најрадоснији празник међу свим празницима је Божић. Празнује се три дана. Први дан Божића слави се 7. јануара. На Божић ујутро, пре свитања, звоне сва звона на православним храмовима и објављује се долазак Божића и Божићног славља. Рођење Богомладенца је најавила звезда, која се само тада појавила и никада више.У Витлејему се Христос рађа, у пећини која је у ствари била импровизована штала где су пастири у зиму склањали животиње од вукова,медведа и хладноће.
Витлејем је данас град под палестинском управом ограђен од Јерусалима десетометарским бетонским зидом. Домаћин и сви укућани на Божић облаче најсвечаније одело, и одлазе у цркву на јутрење и Божићну литургију. После службе у цркви се прима нафора и прво се она узима на Божић. Људи се поздрављају речима: "Христос се роди" и отпоздрављају: "Ваистину се роди" Ваља напоменути да се овако поздравља и говори све од Божића до Богојављења.
Положајник - На Божић, рано пре подне, у кућу долази специјални гост, који се обично договори са домаћином, а може бити и неки случајни намерник, и он се посебно дочекује у кући. Положајник символички представља Мудраце који су посетили тек рођеног Христа, пратећи звезду на небу.
Рано ујутро на Божић после Свете Литургије, домаћица замеси тесто од којег пече погачу, која се зове чесница. У њу се ставља златни, сребрни или обични новчић,разна семена, дрвени део од куће....победник је углавном онај ко извуче новчић ☺ бар тако деца кажу.
МИР БОЖИЈИ-ХРИСТОС СЕ РОДИ СВИМ ЂАЦИМА И РОДИТЕЉИМА ЖЕЛИМО СРЕЋАН БОЖИЋ